Skötsel & material

När du unnar dig en exklusiv grej är det roligt att veta mer om den och hur materialet ska skötas. Flera beskrivningar av materialen och skötselråd kommer att infogas senare. Till dess fråga gärna!

 

Läder och skinn

Skinn kan ha väldigt olika karaktär, ingen hud är den andra lik. Dessutom skiljer det mellan olika djurslag och beredning. Vanligast är hudar från nötkreatur (kor) och det mesta skinn vi använder är från svenska garverier. Vegetabiliskt garvat skinn från Tärnsjö www.tarnsjogarveri.se. Flera kvaliteter från Elmo i Svenljunga www.elmoleather.com.

Man kan säga att garvningen konserverar skinnet. Men det är ändå ett levande material som kan behöva återfettas. Det tål vatten! Har du spillt något på en skinndyna, torka av hela med rent vatten så blir det inga fula ringar. När skinnet får vatten på sig blir det mörkt, det ljusnar när det torkar igen. Torka aldrig skinn i solljus eller framför någon annan värmekälla för att det ska gå snabbt, då bli det stelt och hållbarheten försämras.

 

Kork

Skinnkuddarna är fyllda med naturkork. Korksmulorna gör att kudden eller dynan kan formas olika för varje stund. Den stannar också i ett läge utan att flyta ut under trycket om du t ex sitter på den.
Kork är ytterbarken av korkeken som huvudsakligen växer i Portugal och Spanien. Första skörden sker när träden är 25 år, sedan skördas de vart nionde år tills trädet är 200 år. Användning av kork bidrar till att bevara viktiga naturmiljöer i Portugal och Spanien. Till exempel är tranorna beroende av dessa miljöer för sin övervintring.

TGB Engström AB | S:t Eriksgatan 7 | 112 39 Stockholm, Sverige | Tel.: 08 651 01 66 |  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.